مجازی سازی شبکه
با رشد سازمانها و به تبع آن افزایش سرویس ها ، سرورها ، ماشین های مجازی و وجود دغدغه امنیت در دیتاسنترها و مراکز داده و گران بودن تجهزات شبکه، توسعه و بسط شبکه همواره یکی از دغدغه های مدیران شبکه بوده است.
در حقیقت توسعه شبکه و پیاده سازی یک سرویس جدید در شبکه، وابسته به خرید تجهیزات فیزیکی مانند سوئیچ، روتر و فایروال بوده و این محدودیت همواره وجود داشته است. ولی با مدلی که توسط مجازی سازی شبکه ارائه میشود این محدودیت کم رنگ تر شده و ما با پیاده سازی سرویس مجازی سازی شبکه که توسط کمپانی های مختلفی مانند vmware و citrix ارائه میشود و با ترکیب ساختار فیزیکی موجود با ساختار مجازی جدید ایجاد شده، خیلی سریع تر، راحت تر و با هزینه خیلی کمتر میتوانیم شبکه خود را بر اساس نیازهای خود بسط دهیم و بنا به نیاز خود و بصورت مجازی از سوئیچ، روتر، فایروال و راهکارهای امنیتی ارائه شده بهره ببریم.
محصول network virtualization شرکت citrix توانسته بخوبی مفاهیم مجازی سازی شبکه و sdn یا software-defined networking را در شبکه پیاده کند
عملکرد مجازی سازی شبکه
مجازی سازی شبکه یا با نام دیگر network virtulization جز روشهایی است که به تازگی در دنیای فن آوری وارد شده است. مجازی سازی شبکه را در واقع روشی جهت جداسازی منابع شبکه و منابع محاسباتی همین طور واگذاری آن به یک شبکه مجازی دانست که این کار جهت یکسان کردن چندین شبکه مجازی قابل برنامه ریزی و مستقل صورت میگیرد. در این حالت از مجازی سازی شبکه تمامی سخت افزارها و هم چنین نرم افزارهای درون یک شبکه مجازی شکل میگیرد. نوع دیگری از مجازی سازی شبکه به این شکل کار میکنند بخش های مختلف مجزا شده شبکه به وسیله یک بخش فیزیکی معلوم به اشتراک گذاشته میشود.
مجازی سازی شبکه را میتوان به ایجاد شبکه های مجازی داخل یک سرور عنوان کرد که میتواند باعث ایجاد ارتباط سیستمهای مجازی با یکدیگر شود و شکل یک جامعه امنیتی مجازی(virtual security zone) را ایجاد کند.
مجازی سازی شبکه در واقع روش و دستاورد جدیدی جهت آسان سازی گسترش خدمات اینترنتی میباشد. یک تکنولوژی سودمند برای استفاده از زیرساختها با توجه به استفاده بهتر از منبع فیزیکی و یا منطقی جهت چندین شبکه متفاوت و یا ایجاد تراکم بیشتر از چندین منبع( این منابع همان اجزا شبکه بوده که میتوانند شامل مسیریابها، ماشینهای مجازی، سوئیچها و… باشند) و جهت کسب توانایی و فایده بیشتر ایجاد میشود. به همین دلیل مجازی سازی شبکه هزینه کلی را به دلیل اشتراک گذاری منابع شبکه کم میکند. در واقع محصول نهایی مجازی سازی شبکه، شبکه مجازی میباشد.
علت استفاده از مجازی سازی شبکه
مجازی سازی شبکه جهت استفاده بسیاری از ادارت و سازمانها و دیگر ارگانهایی که به صورت اشتراکی به شبکه دسترسی دارند کاربرد زیادی دارد و در سطوح گوناگون و بر بخشهای مختلف از جمله برنامههای کاربردی، بخش سخت افزاری، سرورها، بخش ذخیره سازی و ماشینهای دسکتاپ تاثیرگذار میباشد. مجازی سازی شبکه سبب میشود برنامه های کاربردی و همینطور سیستم عاملها از بخش فیزیکی جدا شده و اجازه میدهد تا سیستم عامل روی یک سرور اجرا شوند. با استفاده از این مجازی سازی شبکه مقدار هزینه در بسیاری از بخشها کاهش پیدا کرده و سبب مدیریت و کنترل بهتر بر کاربران شبکه میشود. امکان انتقال سریع اطلاعات و دسترسی راحتتر نیز از دیگر علل استفاده از این بخش میتوان عنوان کرد.
مزایای مجازی سازی شبکه
۱- ایجاد بهره وری بهتر از سیستم شبکه
۲- بالا بردن سرعت تبادلات
۳- راحتی دسترسی به شبکه
۴- صرفه جویی در مقدار هزینه ها
۵- ایجاد تجمیع سرویسهای سازمان در یک بخش
۶- پیاده سازی سریع سرویسهای گوناگون درون شبکه و همین طور ایجاد سریع سرویس های جدید به جهت افزایش کسب و کار سازمان مورد نظر
۷- پشتیبانی و مدیریت بهتر شبکه
۸- یکپارچه سازی منابع داخل شبکه
۹- ایجاد محیط های تست و کنترل
۱۰- کم شدن هزینه نگهداری و همین طور نیروی انسانی
۱۱- دسترسی راحتتر
۱۲- بالا بردن ضریب امنیت در استفاده از این بخش